Zakończyliśmy realizację projektu Pilica zachwyca!

Rzeka Pilica to nasze lokalne dziedzictwo i dobro naturalne. Dzięki dotacjom samorządu lokalnego w ostatnich latach udało się uporządkować teren i stworzyć niezbędną infrastrukturę. Stowarzyszenie W.A.R.K.A. zadbało zaś o rozwój oferty rekreacyjnej.

Wszystko to za sprawą dotacji pozyskanej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w obszarze „Turystyka i krajoznawstwo”.

W ramach projektu realizowanego od maja do końca września udało się zawiązać Partnerstwo „W.A.R.K.A. i Przyjaciele Pilicy”, do którego zaproszone zostały firmy i organizacje zainteresowane rozwojem oferty turystycznej w Dolinie Pilicy, szczególnie w dolnym jej biegu, na obszarze powiatu białobrzeskiego i grójeckiego. Wspólnie ustalono harmonogram letniczy wydarzeń kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych w obrębie wareckiej plaży. Powstała letnia mini scena, a także boisko do siatkówki plażowej.

Nieodzownym elementem promocji bezpiecznego kajakowania była organizacja szkolenia „Bezpiecznie w kajaku” przeprowadzonego przez specjalistów Wodnego Ochotniczego Pogotowania Ratowniczego w Białobrzegach. Szkolenie przeprowadzono podczas pikniku „Lato nad Pilicą”, tak aby mogło wziąć w nim udział jak najwięcej uczestników. Na zakończenie zainteresowane osoby mogły spłynąć Pilicą w towarzystwie ratowników. Finałem Pikniku był koncert z potańcówką i animacjami dla dzieci.

Elementem wieńczącym pięciomiesięczny projekt było wydanie informatora kajakowego „Kajakiem po Pilicy”, w którym znajdują się przydatne z punktu widzenia turysty kajkowego informacje, tj. trasy spływów, atrakcje turystyczne, zaplecze gastronomiczne, pola biwakowe, kąpieliska, plaże miejskie. Uzupełnieniem całości jest wkład o zasadach bezpieczeństwa w kajaku. Wszystko to w ciekawej, ilustrowanej formie.

Zadanie publiczne pn. „Pilica zachwyca – rozwój oferty turystyczno-rekreacyjnej w Dolinie Pilicy” dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego”