Ułatwienia dostępu

Dzielimy się doświadczeniami Szlaku Jabłkowego

Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – koordynator Szlaku Jabłkowego gościł uczestników wizyty studyjnej zorganizowanej przez Świętokrzyski Oddział Doradztwa Rolniczego dla członków Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego. Tematem przewodnim były unijne i krajowe systemy jakości. Wizyta była doskonałą okazją do zaprezentowania potencjału Szlaku Jabłkowego oraz historii naszego partnerstwa.

Bogaty program i lokalne inspiracje

Uczestnicy wizyty swoje zwiedzanie rozpoczęli w gospodarstwie agroturystycznym Mirabelkowe Zacisze, prowadzącego ekologiczną produkcję sadowniczą oraz ofertę wypoczynkową w klimatycznej agroturystyce. 

Kolejnym punktem była wizyta w Centrum Edukacyjno-Muzealnym przy Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce, gdzie odbyła się prelekcja pt. „Jabłko – lokalny produkt, który łączy”. Prezes Stowarzyszenia W.A.R.K.A. – Andrzej Zaręba – omówił początki powstania partnerstwa Szlaku Jabłkowego, który rozwija się dzięki promowaniu lokalnego produktu, jakim jest jabłko, w tym Jabłko Grójeckie Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

Ważnym aspektem prelekcji było przybliżenie zgromadzonym gościom etapów rozwoju Szlaku, sposobów promowania, a także współpracy lokalnej – między samorządami, organizacjami takimi jak Koła Gospodyń Wiejskich. Niezwykle ważnym aspektem było omówienie praktyk w zakresie tworzenia oferty turystycznej z jabłkiem w roli głównej.

Odwiedziny u lokalnych producentów

Po wizycie w muzeum uczestnicy udali się do browaru rzemieślniczego Browarka, gdzie mieli okazję poznać proces wytwarzania różnych gatunków piwa, w tym na bazie jabłka. Właściciel – Hubert Kurzepa – na swoim przykładzie pokazał możliwość kooperacji z innymi przedsiębiorstwami z regionu.

W Hotelu Chynów, gdzie grupa miała zorganizowany wypoczynek, właściciel obiektu Krzysztof Lewandowski opowiedział o członkostwie w Szlaku Jabłkowym i korzyściach, jakie z tego płynął. Ponadto zorganizował klimatyczną kolację – oczywiście z wykorzystaniem lokalnych produktów wysokiej jakości. 

Pierwszym punktem kolejnego dnia wyjazdu studyjnego było gospodarstwo sadownicze Marcina Lisa – jednego z inicjatorów marki „Jabłko Grójeckie” Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pokazał uczestnikom jeden ze swoich sadów, a także przybliżył swoje korzenie sadownicze – jest czwartym pokoleniem sadowników w rodzinie. Jego gospodarstwo jest bardzo nowoczesne – stosuje m.in. technologiczny system GoTrack do zabiegów ochrony roślin oraz systemy zabezpieczające przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi tj. grad, susza czy przymrozki.

Degustacje, wiedza i nowe kontakty

W Michrowskiej Piwniczce w gminie Pniewy goście ze świętokrzyskiego mogli poznać ekologiczne gospodarstwo produkujące owoce tj. jabłka, maliny, jeżyny, czereśnie, mini kiwi, winogrona oraz zobaczyć autorskie pomysły właścicieli – Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej na przetwórstwo.

W każdym punkcie odbywała się degustacja lokalnych produktów.

Magdalena Wrotek-Figarska – dyrektor generalna Stowarzyszenia Sady Grójeckie – wygłosiła prelekcję na temat Jabłek Grójeckich ChOG. Odbyła się ona w siedzibie Grupy Producentów Owoców „Nasz Sad” – jednego z członków Stowarzyszenia Sady Grójeckie i kluczowego producenta Jabłka Grójeckiego ChOG. Dla uczestników bardzo ważna była geneza powstania, proces rejestracji znaku w Komisji Europejskiej, rozwój marki, pomysły na przetworzone produkty takie jak soki, piwo 0% czy… krówki z jabłkiem.

Ostatnim punktem produktu było ekologiczne gospodarstwo sadownicze „Nasza Tłocznia” w Konarach. Właściciele oprowadzili gości po swoim gospodarstwie ekologicznym oraz pokazali cały proces tłoczenia soków. Nowoczesna infrastruktura, otwartość na innowacyjność oraz szeroki wachlarz usług i produktów zachwycił wszystkich uczestników.

Wspólna nauka i inspiracje

Wizyta studyjna na Szlaku Jabłkowym miała wyraźny charakter edukacyjny. Była nie tylko okazją do wymiany doświadczeń i poznania praktycznych rozwiązań w zakresie promocji i przetwórstwa lokalnych produktów, ale także źródłem inspiracji dla dalszego rozwoju inicjatyw regionalnych.

– Było nam niezmiernie miło gościć przedstawicieli ze Świętokrzyskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego. Cieszymy się, że Szlak Jabłkowy, który rozwijamy od kilku lat, może być źródłem inspiracji dla innych organizacji – mówi Marzena Pawłowska, koordynatorka Szlaku Jabłkowego.

Wszystkich zainteresowanych organizacją wizyty studyjnej na Szlaku Jabłkowym lub poznać szczegóły oferty, zapraszamy do kontaktu: warka@stowarzyszeniewarka.pl kom. 506 326 445.

Info. Stowarzyszenie W.A.R.K.A. – koordynator Szlaku Jabłkowego